The Best Limited Releases of Record Store Day 2023

What’s worth your buck this year

  • Ruben van Dijk, Contributor
  • wo 14 jun 2023
  • Lists

Toen Record Store Day in 2007 werd opgericht was het kopen van vinyl nauwelijks meer dan een niche hobby. Inmiddels is het voor muziekliefhebbers wereldwijd een ware feestdag geworden. Het is een dag om je lokale verkoper te vieren, je lievelingsbands van heel dichtbij zogeheten ‘instores’ te zien spelen en om vroeg op te staan om op tijd je favoriete Record Store Day exclusives te scoren. 

Houd er rekening mee dat platenzaken bepaalde regels hanteren om te voorkomen dat er mensen op de vuist gaan om de allerzeldzaamste versies te bemachtigen. Zo zal bijna overal gelden: wie het eerst komt, het eerst maalt – en wordt er doorgaans per persoon maar één exemplaar van een bepaalde uitgave verkocht. Check vooral ook even de openingstijden van je favoriete winkel, omdat die eenmalig kunnen verschillen.

Onthoud tot slot dat iedere platenzaak zijn uiterste best zal doen en alles zal proberen te bestellen, maar dat alle releases écht gelimiteerd zijn. Je kunt ze een berichtje sturen om zeker te weten dat ze de door jou beoogde LP in huis hebben, maar uiteindelijk zit de magie van RSD ‘m ook in de zoektocht, in het geluk hebben – of pech! 

The 1975 – Live With The BBC Philharmonic Orchestra

De ongebreidelde en losbandige indie rock tour de force ‘The 1975’ heeft de muziekwereld de afgelopen jaren in no-time veroverd met catchy popliedjes en vooral de notoire kwajongensstreken van zanger Matty Healy. Dit jaar zijn ze in het Verenigd Koninkrijk tot Record Store Day-ambassadeurs benoemd en dus heeft de band voor de gelegenheid een zeven jaar oude liveopname met het BBC Philharmonic Orchestra afgestoft die het ‘love it or hate it’-gehalte van het tweede album I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unawareof it met orkestrale bombast uitstekend uitvergroot. Het concert verschijnt nu voor het eerst op CD, LP en cassette. 

Björk – The Fossora Remixes, Dirty Projectors + Björk – Mount Wittenberg Orca

Wat een dag voor Björk-liefhebbers! ‘Atopos’ en ‘Ovule’, twee hoogtepunten van het onlangs verschenen tiende album Fossora, zijn allebei geremixt, waarbij voor Brits clubicoon Shygirl een glansrol is weggelegd. Ook verschijnt van de roemruchte samenwerking tussen de IJslandse zangeres en de New Yorkse art pop-band Dirty Projectors, Mount Wittenberg Orca, na dertien jaar een ‘definitieve’ fysieke versie, inclusief dertien nooit eerder verschenen bonustracks. 

Various Artists – Brazil 45 Boxset Vol. 4

Aan Beastie Boy Mike D de beurt om het vierde deel in de Brazil 45-boxsetreeks samen te stellen. Zes singletjes met daarop het zeldzaamste, vreemdste en beste dat Brazilië muzikaal te bieden heeft, zoals ditmaal de ode aan automerk Toyota van ene Inês Soares, de weelderige MPB van wijlen Erasmo Carlos en wat rauwere, psychedelische pareltjes van Nicholas Mariano en Modulo 1000. Dichter bij een dj-set aan huis van een hiphop-legende zul je niet gauw komen.  Oh, en als je dan toch in Braziliaanse sferen bent, speur dan even door tot je Bossa Nova at Carnegie Hall vindt, de liveregistratie van een legendarische avond in New York anno ’62 toen Sergio Mendes, Oscar Neves, Carmen Costa en João Gilberto allen op één podium waren te vinden. 

Kae Tempest – Nice Idea

De gerenommeerde Engelse spoken word-artiest, dichter, toneel- én romanschrijver Kae Tempest zocht hun oude producer Dan Carey (Black Midi, Fontaines D.C., Wet Leg) weer eens op en komt nu met de loeistrakke EP Nice Idea op de proppen. De meest talige en energieke soundtrack denkbaar voor een dag lang niets doen in bed. Best een fijn idee. 

Arooj Aftab – Live in London

Probeer eens níét betoverd te raken door het diepe en zijdezachte stemgeluid van Arooj Aftab en de atmosferische aanpak van de Brits-Pakistaanse muzikant – onmogelijk, bewijst ook de 12-inch RSD release Live in London. Op die twee tracks, vorig jaar opgenomen in het Barbican-centrum, maakt ook de befaamde sitarspeler Anoushka Shankar (een Grammy-winnaar, net als Aftab) behoorlijk indruk, vooral op b-kant ‘Aey Na Balam’.  

Althea & Donna – Uptown Top Ranking

Wat begon met twee tienermeiden die bij wijze van een grap ad-libs zongen bovenop een reggaebeat, werd een onverwachte nummer 1-hit toen John Peel het nummer in kwestie, ‘Uptown Top Ranking’, per ongeluk op zijn BBC Radio-1 show draaide. Wat volgde was een innemend Top of the Pops-optreden en een gelijknamig album dat nu voor het eerst in jaren weer op vinyl verschijnt. Luister naar albumtracks als ‘No More Fighting’ en ‘If You Don’t Love Jah’ en besef: dit zijn geen one hit wonders maar bonafide reggaelegendes.

Wilco – Crosseyed Strangers: An Alternate Yankee Hotel Foxtrot

Om het twintigjarig jubileum te vieren van wat misschien wel een van de beste albums van deze eeuw is, bracht Wilco al een joekel van een boxset uit met daarop vele andere versies van Yankee Hotel Foxtrot. Nu verschijnt met Crosseyed Strangers nóg een versie. Oude én nieuwe liveopnames, alternatieve en akoestische versies laten horen wat dit album had kunnen zijn en later geworden is. 

M.E.B. – That You Not Dare to Forget

“The history of music on this track.” M.E.B. weet donders goed wat ze de jazzlegendes die hen voorgingen zijn verschuldigd – het is hun raison d’être. That You Not Dare to Forget is het eerste album van het ensemble en vermengt archiefopnames van Miles Davis en zijn wijlen protegés met moderner materiaal van jonge en oude jazzmuzikanten als Marcus Miller, Ron Carter en John Scofield. Het is een wervelende ode aan de muziekgeschiedenis zonder dat het ooit sentimenteel wordt. Laat dat de energie zijn waarmee je Record Store Day dit jaar tegemoet gaat!


Lees onze andere blogposts

Meer dan 6000 partners

Word een partner
Defqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle LogoDefqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle Logo