De medewerkers van TicketSwap raden aan: De ultieme Koningsdag survivalgids voor 2024

Oranje kleding in de aanslag; het wordt een grote...

  • Kate Pasola, Inhoud Redacteur
  • do 25 apr
  • THE AGENDA INTERNATIONAL

Dit artikel is geschreven en samengesteld door het TicketSwap-team, voor u vertaald met AI.

Koningsdag. Koningsdag. Koningsdag. Een veredeld verjaardagsfeest; een excuus om oranje drankjes te drinken; de enige dag per jaar waarop je je kunt kleden in de kleur van een verkeerskegel en niemand anders er iets van kan zeggen.

Wat je ook weet over deze Nederlandse nationale feestdag, er is een goede manier om het aan te pakken en een verkeerde manier om het aan te pakken. En dus, of je nu een doorgewinterde inwoner bent of nog nooit van Oranjebitter hebt gehoord, hier is alles wat je moet weten als je je stort op een van Nederlands grootste nationale feesten.

Plannen maken voor je feest? Bekijk onze zorgvuldig geselecteerde Aanbevelingen voor Koningsdag ...

We brengen je een driedelige gids voor Koningsdag (en Koningsnacht), inclusief een opfrisser over wat deze dag in hemelsnaam is (je kunt dat stukje overslaan als je het al weet), een overzicht van alle Koningsdag evenementen, feesten, festivals en culturele dingen die in de vakantie plaatsvinden, plus de beste cafés, restaurants, bars en platenzaken om te bezoeken als je in de hoofdstad bent.

Wees gerust, onze aanbevelingen zijn waterdicht en worden u gebracht met dank aan de party-experts van TicketSwap HQ. En dus, zonder verder oponthoud, lees je hier hoe je Koningsdag (en Koningsnacht) kunt vieren, in de stijl van TicketSwap medewerkers.

King's Day 2024

First things first... wat is Koningsdag?

Ook bekend als Koningsdag in het Nederlands, Koningsdag is een nationale feestdag die plaatsvindt op 27 april in Nederland. Voor sommigen is het de grootste dag (en nacht) op de feestkalender, voor kringloopfanaten is het een dag vol vintage marktdromen waar de straten worden overgenomen door kraampjes met tweedehands spullen, en voor anderen is het een dag gewijd aan het consumeren van zoveel mogelijk oranje tompouce.

Wanneer is het Koningsdag?

De nationale feestdag zelf vindt plaats op 27 april, maar zoals Tom Stitger van TicketSwap het zegt: "Je begint fris en vroeg, of met een kater van de avond ervoor, Kingsnight." Met andere woorden, degenen die het meeste willen halen uit de vrije dag op 27 april willen misschien ook wel deelnemen aan de Koningsnachtfestiviteiten, die plaatsvinden op 26 april.

Maar voordat we beginnen met het maken van feestplannen, duiken we eerst in wat je moet weten om je plannen voor Koningsdag en Koningsnacht tot een succes te maken.

Koningsdag tips

Oranje dragen op Koningsdag

De Nederlanders vieren deze nationale feestdag door oranje te dragen als een knipoog naar de naam van de koninklijke familie, die letterlijk vertaald kan worden als Huis van Oranje. Dus zeker, ga voor het oranje als je hart er naar verlangt.

Je kunt last-minute oranje outfits kopen in plaatselijke winkels in winkelstraten (die in deze tijd van het jaar waarschijnlijk meer dan hun gemiddelde voorraad oranje kleding hebben om hun winkelend publiek voor te bereiden op de grote dag), of online aangepaste oranje t-shirts, hoodies, petten en vlaggen kopen. Oranje pruiken vallen ook goed in de smaak, en waarom schilder je niet een Nederlandse vlag op je wangen als je toch bezig bent?

Maar zorg dat je het goed timet. Sinds de datum van Koningsdag in 2014 is veranderd van 30 april naar 27 april, worden verwarde toeristen vaak drie dagen te laat gespot in oranje outfits. Maak niet dezelfde fout, anders word je een 'vergistoerist' genoemd. Niet de vibe waar je voor gaat.

Neem van tevoren geld op...

Je kunt tijdens de festiviteiten in de grote steden geen geld opnemen. De wachtrij zal te lang zijn. De geldautomaat zal geen geld meer hebben. Het zal de sfeer om zeep helpen. Neem het van ons aan: het is de moeite waard om vooruit te denken.

...en neem kleingeld mee!

Het is de moeite waard om 50c- en euromunten op zak te hebben - vooral om toegang te krijgen tot toiletten terwijl je door de stad slentert en geniet van biertjes in de zon. Er zijn genoeg openbare toiletten, maar veel huizen in de buurt van grote feestgebieden stellen hun toiletten ook open voor het publiek tegen een kleine vergoeding (vandaar de muntjes). En met tal van mogelijkheden om je biljetten te ruilen voor munten - van ongelooflijke kraampjes op straat tot tal van culinaire verleidingen - zul je het hier niet moeilijk mee hebben.

Nu we het er toch over hebben: zorg dat je op tijd bent

"Kingsday is een BYOB-evenement," voegt Tom eraan toe. Als je van plan bent om te drinken, raadt hij je aan om "een voorraad bier en andere alcoholische dranken in te slaan, want tegen de middag zal elke drankafdeling van elke supermarkt in de stad overvallen zijn."

Stel een ontmoetingspunt in

"De mensen die van plan zijn om uit te gaan om de koning te vieren, spreken meestal vroeg af voor een zuipbrunch of zoeken het ontmoetingspunt op waar de boot zal vertrekken." Tom vervolgt. "Spontane feestjes beginnen op willekeurige hoeken, straten en pleinen in de stad en je zult veel mensen rond de kanaalzone aantreffen. Waarschijnlijk omdat een groep mensen hun ramen van hun grachtenpand heeft opengezet en een dj-set en speakers in het raam heeft gezet. Het stadscentrum wordt een grote speeltuin, als een klein festival op zichzelf. Veel bars in de stad zullen biertjes verkopen op straat en ook wat versterkte muziek hebben."

Vind muziekkoopjes en freebies

Wist je dat op Koningsdag iedereen op straat mag verkopen zonder dat je daar een vergunning voor nodig hebt?

"Je vindt er kinderen die hun oude speelgoed verkopen of zelfs optreden door hun beste saxofoonvaardigheden te tonen tussen de kraampjes," legt Tom uit, en hij voegt eraan toe dat je moet uitkijken naar tape op de stoep met de tekst "BEZET" of "GERESERVEERD".

Als je die gebieden vindt, zie je al snel dat mensen hun tweedehands spullen, vaak muziekgerelateerd, op straat brengen. Kijk uit naar platen, band T-shirts en andere memorabilia voor royaal lage prijzen.

Plan je reis

Meer dan 700.000 mensen gaan de straat op tijdens Koningsdag, en het vervoer kan vaak verstoord zijn of een beperkte dienstregeling hebben. Plan je planning van tevoren en gebruik een app zoals Citymapper om je weg te vinden en op de hoogte te blijven.

...En ken je vluchtplan!

Kijk, we zullen de eersten zijn om het te zeggen: Koningsdag is een boel. En het vieren ervan in het centrum is niet voor iedereen weggelegd. Tom's advies, als je je Koningsdag een beetje meer zelf wilt doen, is om naar een bar een beetje buiten het centrum te gaan. Daarover later meer...

Koningsdag aanbevelingen in Amsterdam

Een Kingsnight-kater genezen

Allereerst koffie. Jane Evans van TicketSwap raadt je Good Beans koffiezaak aan de Binnen Oranjestraat aan. En volgens Jane zijn ze ook geweldig voor een bezoekje later op de dag: "Ze hebben cocktails met koffie in flessen die heerlijk zijn en goed voor een opkikkertje."

Ze raadt ook een bezoekje aan Effendy aan voor Turkse pizzawraps, die ze graag aanbeveelt als "De ULTIEME Katerkuur, 10/10."

Jane raadt ook aan om een snack te halen bij het knoedelkraampje in de buurt van Westerpark, met de toepasselijke naam ' Dumplings ', die niet alleen, in haar woorden, "ongelooflijk" zijn, maar ook direct naast het prachtige stadspark zelf liggen - perfect om wat frisse lucht te halen terwijl je aan het bijkomen bent.

Nu we het er toch over hebben: als je zin hebt om koolhydraten te eten voor een avondje uit, dan is de favoriete plek van Kate Pasola van TicketSwap Magazine Breadwinner Bagels . "De ingenieuze boodschappen op het uithangbord van deze winkel zijn de moeite waard om de reis naar de Tweede Laurierdwarsstraat voor te maken. Maar ook de heerlijkheid van deze bagels zal alle hangangst wegnemen en je goed voorbereiden op een grote dag" Maar wees er snel bij, want deze plek staat bekend om de uitverkoop.

Voor het diner

Tom's aanbevelingen voor uit eten gaan in Amsterdam zijn onder andere eet- en wijnbar V R R (ook bekend als Voormalig Rosa en Rita), Chinees geïnspireerde bistro Cafe Wu en Taqueria Bacalar ; maar een speciale shout-out ging naar wijnbar en bistro Alex & Pinard , die momenteel een Oekraïense food pop-up organiseren. Als dat niet lukt, raadt hij een uitstapje aan "naar de FEBO, om na veel biertjes van de snackmuur te eten." Als je op zoek bent naar veggie/veganistisch eten, TerraZen Centre is een favoriet van Kate, voor enorme bevredigende porties veganistische Caribische & Japanse fusiongerechten. Of, als je eerder gaat eten (en het weer het toelaat) ga dan naar Mr Blou I Love You voor wraps en soepen van de hoe-is-dit-zo-lekker-maar-gezond?! variëteit.

En tot slot, voor iets sfeervollers stelt Jane een bezoekje aan Mediamatic vlakbij het centraal station voor, voor "geweldige" pizza's, voordat je verder gaat naar Hannekes Boom voor een drankje aan het water.

Voor eten in de late uurtjes

Toeristen die gewend zijn aan eten in de late uurtjes, na het borrelen, in de stad vinden de Amsterdamse keuzes misschien wat ontoereikend op het gebied van eten in de late uurtjes. Hoewel er nog wel wat fastfoodketens open zijn en er ook nog wel een hamburger te vinden is, is het de moeite waard om van tevoren te plannen. Maar Eethuis Sinbad in de Eerste Oosterparkstraat heeft een goede reputatie als het gaat om het voeden van feestvierders en blijft op zaterdag tot 3 uur 's nachts open.

Om aan de drukte te ontsnappen

"We gaan graag naar Sound Garden voor een relaxte en op muziek gerichte sfeer," stelt Tom voor. "Ze hebben ook een van de best verborgen terrassen aan het water van Amsterdam. Je kunt ons in het volle zicht vinden, dicht bij het centrum bij Cafe Brecht , een Duitse bierbar met Duitse snacks. Geen stoel is hier hetzelfde en je kunt een bordspel spelen om aan het oranje leger te ontsnappen. Of we drinken een cocktail bij PAMELA , een LGTBQ+ vriendelijke bar met lokaal talent op de decks, die in het weekend de intieme ruimte bespelen.

Of ga naar een van Jane's favoriete rustplekken aan de gracht, Het Papeneiland Café , dat open blijft tot 1 uur 's nachts en niet alleen koffie serveert, maar ook bier en wijn (plus traditionele Nederlandse appeltaart...). "Ga boven zitten in het knusse gedeelte bij het raam, of probeer anders een plekje te bemachtigen boven aan de trap als het zonnig is - geweldige zonneklop," voegt ze eraan toe.

Anders raadt ze aan om naar Cafe de Wetering te gaan: "een superleuke en gezellige bar," die je kunt vinden in (een achterafstraatje in de buurt van het Rijksmuseum.)

En last but not least: waar je kunt feesten

Benieuwd waar je heen moet gaan om je weg te dansen naar (en uit) de verjaardag van de koning? Vrees niet - we hebben ook een gids samengesteld met onze favoriete Koningsdag en Koningsnacht evenementen, speciaal voor jou uitgezocht.

En ga naar onze Koningsdag evenementen 2024 pagina als je het volledige aanbod van Koningsdag feesten en festivals door heel Nederland wilt zien.


Lees onze andere blogposts

Meer dan 6000 partners

Word een partner
Defqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle LogoDefqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle Logo